Räddaren i nöden

Mitt i vardagen så kan det plötsligt hända någonting som hotar ditt eller dina medmänniskors liv. Som en blixt från en klar himmel så kanske en olycka händer, någon faller illa, det börjar brinna, en kollega får en hjärtattack eller svimmar oförklarligt. Det handlar om några sekunder och så är faran där!

Det är nuförtiden ganska lätt att få tag på ambulans, polis eller brandkår eftersom de flesta människor har tillgång till både telefoner och internet, och det finns till och med speciella larm-knappar som människor med specifika hälsoproblem kan gå omkring med. Med hjälpa av appar från Aplexa kan man snabbt och enkelt hitta det närmaste sjukhuset och på så sätt komma i kontakt med nödservice på sekunder. Att slå larm, vilket förr i tiden kunde ta evigheter om man inte befann sig i närheten av en telefonkiosk, går alltså idag mycket snabbt i de allra flesta fallen.

Tiden det tar för räddningstjänsten att komma till den plats man behöver hjälp på är dock mer eller mindre densamma som förr och det är just dessa minuter som kan vara avgörande. Även om det bara är frågan om fem minuter så är det en evighet när någon svävar mellan liv och död. Därför är det en stor fördel att kunna första hjälpen så att man kan hålla faran på avstånd tills proffsen tar över.

Om man är intresserad av att lära sig mer om detta finns det mycket bra kurser att tillgå och man kan antingen delta som privatperson eller organisera sitt företag för alla sina medarbetare att delta. Man får lära sig hur man skall lägga en person som svimmat, hur man kan få igång ett hjärta som har stannat och vilka symptomen på stroke är, till exempel. Har alla denna kunskap kan man bli den sanna räddaren i nöden!